ostalo | Film
  • 21.00 - 22.00
  • Vstopnine ni.

StopTrik za kino(m) - 12. StopTrik MFF na Festivalu Lent

V Mariboru domuje redek, a toliko bolj dragocen dogodek: Mednarodni filmski festival StopTrik, eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen izključno stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna v Mariboru, razvil v festival dveh mest, Maribora in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja široke retrospektive, ki jih kurirajo filmski strokovnjaki, in vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije skozi inovativno zastavljene delavnice.  

Festival StopTrik se Festivalu Lent predstavlja s tremi tematskimi selekcijami stop animacij, dolžine med 70 in 85 minut, umešča pa se v neposredno bližino ene od simbolnih točk mesta, kjer je včasih obratoval kino. Animacije gledamo v improviziranem kinu na vrtu Kavarne Astorija, ki meji na steno nekdanjega Kina Partizan. 

Projekcije na prostem bodo sestavljale skrbno izbrane stop animacije in animacije drugih analognih tehnik razdeljene v tri kurirane programe. V prvem si ogledamo najboljše animacije tekmovalnega programa minule edicije festivala, v drugem se dotikamo animiranega feminizma, v tretjem pa animiranih mitologij. Gre za temi, ki sta v preteklosti predstavljali rdeči niti programske usmeritve. Festival združuje predstavitve zgodovinskih in sodobnih dosežkov svetovno priznanih umetnikov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja in program, ki poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov. Z vzpostavljenim improviziranim kinom, intervencijo v prostor, na prostem dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu (še) ni.

Domišljija nima meja, mar ne?

Letos jeseni bo potekala že 12. edicija StopTrik festivala, ki je skozi dobro desetletje zrasel v mednarodno priznano praznovanje stop animacije* in platformo poglobljene medkulturne izmenjave med umetnicami, kuratorkami, kritičarkami in občinstvom. Festival ostaja prvi in največji festival stop animacije v Evropi in eden izmed šestih festivalov stop animacije na svetu.


Festival StopTrik bo letos potekal med 28. 9. in 2. 10. 2022 na različnih lokacijah v mestu, z množico preddogodkov v Mariboru, drugih krajih po Sloveniji in v tujini. Osrednje prizorišče festivala bo zaradi manka mestnega kina ponovno Vetrinjski dvor, katerega osrednja dvorana opravlja tudi funkcijo kinodvorane, dodatna prizorišča pa bodo dvorane in studii Lutkovnega gledališča Maribor.

Programski okvir 12. StopTrik MFF se osredotoča na animirane manifestacije figure doppelgängerja, dvojnika  oz. temačnega duhovnega dvojčka. Od romantike do postmodernizma, od romanov Dostojevskega do Marvelovega vesolja, od psihoanalize do teorije iger- motiv doppelgängerja odmeva tako v umetniškem ustvarjanju, kakor tudi v intelektualnih prizadevanjih. Festivalska tema bo tako letospomagala vzpostaviti konceptualni okvir za razumevanje posameznikove psihe ter družbenih, političnih in kulturnih mehanizmov.

Program festivala je sestavljen iz tekmovalnega filmskega programa, retrospektivnega programa, strokovnega obfestivalskega programa in spremljevalnih dogodkov.


Kaj je stop animacija?

Stop animacija je tehnika animacije, ki prikazuje nežive predmete v gibanju in ob neprekinjenem predvajanju zaporedja fotografij, ustvari iluzijo gibanja. Stop animacija je sestavljena iz 24 do 48 fotografij na sekundo, ki so povezane v zgodbo. Iluzijo gibanja ustvarjamo s premiki, gibi različnih predmetov ali lutk, izdelanih iz različnih materialov (glina, papir, plastelin, blago, žica…). Posebna tehnika stop animacije, kjer animiramo ljudi, se imenuje piksilacija.

Lokacija

Pokrovitelj dogodka

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava